Wij bij HappyPrinting weten als geen ander dat er gemakkelijk iets fout kan gaan tijdens het bestellen van drukwerk. Dit is niet alleen zonde van het drukwerk dat hierdoor onnodig in de afval container verdwijnt, maar ook zonde van de tijd die je hierdoor extra kwijt bent. Om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan, geven wij in deze blog 9 tips die ervoor zorgen dat je een goed drukwerkbestand aanlevert!
Liever aan de slag met een online editor dan het aanleveren van een bestand? Met onze Grafische Editor kun je gemakkelijk pdf bestanden maken voor het product dat je wilt bestellen. In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je via onze editor het beste resultaat kan bereiken.
Happy Tip #1 Gebruik het juiste bestandstype
Bij HappyPrinting accepteren wij helaas geen bestanden die worden aangeleverd in Powerpoint, Word of andere Microsoft applicaties. Wij ontvangen de drukwerkbestanden graag als PDF-bestand. Bij grote bestanden is het eventueel wel mogelijk om gebruik te maken van ZIP of RAR.
Happy Tip #2 Maak gebruik van onze templates en werktekeningen
Zoals je misschien al was opgevallen, bieden wij een groot assortiment aan verschillende producten aan. Al deze producten hebben eigen specificaties en afmetingen. Wij hebben voor al onze producten een werktekening gemaakt die een duidelijke illustratie biedt. Hierdoor kan jij gemakkelijk een document goed opmaken en kunnen wij het bestand goed voor je afdrukken.
Happy Tip #3 Houd rekening met het gebruik van ‘boxes’
Wanneer je gebruik maakt van de applicatie Adobe, krijg je de mogelijkheid om tijdens het opmaken van je bestand gebruik te maken van verschillende kaders. Deze kaders of ‘boxes’ hebben verschillende functies die, bij onjuist gebruik, een negatieve invloed hebben op het gedrukte resultaat;
- De Cropbox; is het buitenste zichtbare kader. Alles buiten dit kader wordt niet afgedrukt.
- De Bleedbox; deze wordt gebruikt om de bleed/afloop kader weer te geven. Het is aan jou hoeveel bleed je wilt gebruiken, maar wij verlangen een minimum van minstens 3mm om correct drukwerk aan je te kunnen leveren.
- Trimbox; dit kader is de de rand van het afgewerkte formaat en wordt ook wel de ‘digitale snijlijn’ genoemd.
- Mediabox; binnen dit kader wordt normaal de belangrijkste opmaak gedaan. Zorg dat alle content wat van belang is binnen dit kader staat. Normaliter is de mediabox gezet op 5mm binnen de trimbox.
Happy Tip #4 Zorg ervoor dat fonts ingesloten zijn
Het leuke aan het zelf designen van je eigen producten is dat je alles zelf kan kiezen. Dit heeft natuurlijk ook betrekking op het font. Het kan echter soms voorkomen dat het door jou gekozen font niet aanwezig is in de drukkerij. Om te voorkomen dat er dan een vervangend font wordt gebruikt kan je er voor zorgen dat de fonts ingesloten zijn in het bestand.
Happy Tip #5 Of zet je fonts om naar contouren
Je kan je fonts in je bestand ook omzetten naar contouren. De letters worden dan als het waren vervangen door lijnen en hebben dan geen font gerelateerde informatie. Als je hiervoor kiest moet je er wel rekening mee houden dat er achteraf geen wijzigingen meer kunnen plaatsvinden.
Happy Tip #6 Gebruik de juiste kleur codering
Bij full color drukwerk wordt er CMYK gebruikt. Bij CMYK is er een maximum van 280% kleur bezetting mogelijk. Dit om te voorkomen dat de inkt te nat is en overzet naar ander drukwerk, wat lelijke vlekken kan veroorzaken. Bij zowel PMS als CMYK is het belangrijk om altijd een minimum van 10% van 1 kleur aan te houden, om geen verlies van kleur te garanderen.
Gebruik je PMS? Zorg er dan altijd voor dat je echt PMS kiest en niet een mix op je palette. Het is wel mogelijk om voor een tint te kiezen van een PMS kleur. In dit geval wordt de dichtheid van de inkt verminderd en is de kleur lichter.
Happy Tip #7 Het juiste gebruik van transparantie
Bij het maken van transparantie is het resultaat in je opmaak programma precies zoals jij wenst. Maar bij drukwerk kunnen vreemde vervormingen plaatsvinden vanwege de perstechnieken die gebruikt worden. Wij adviseren dan ook bij transparanties dat je deze indien mogelijk plat maakt (flattening) en de lagen samenvoegt tot 1 laag. Hiermee voorkom je mogelijke, ongewenste resultaten in je drukwerk.
Happy Tip #8 De beste kwaliteit beelden
Om de kwaliteit van het drukwerk te garanderen vragen wij bij regulier drukwerk om beelden aan te leveren met een minimum resolutie van 300 DPI. Bij grotere producten met grotere beelden, denk aan posters, reclameborden etc, kun je met een lagere DPI aanleveren met een minimum van 150 DPI.
Happy Tip #9 Let op het gebruik van hulplijnen en stansvormen
Het kan zeer handig zijn om hulplijnen of stansvormen te gebruiken. Hierdoor is het namelijk beter zichtbaar hoe het drukwerk er afgewerkt uitziet. Deze lijnen worden echter, als ze in het bestand zitten, wel meegedrukt. Als je dit niet wil, maar je wilt ze wel ter illustratie tonen, dan is het mogelijk om twee bestanden aan te leveren; één met en één zonder de hulpmiddelen. Geef het bestand een duidelijke naam zodat er geen misverstand is welk bestand gedrukt moet worden.
Deze tips helpen je om een goed drukwerkbestand aan te leveren. Wij doen de rest en zo kan jij uiteindelijk genieten van je product.
Heb je vragen, neem dan contact met ons op. Wij zijn er om jou te helpen om heel gemakkelijk je drukwerk en promotionele artikelen te kunnen bestellen.
We print, You smile